Jak informuje FAMMU/FAPA, ceny żywca oraz mięsa wołowego w Irlandii będą prawdopodobnie dalej utrzymywały się na wysokim poziomie. Obecnie kształtują się one na poziomie 4,40 euro/kg w przypadku wolców oraz odpowiednio po 4,60 euro/kg i 4,35 euro/kg w przypadku jałówek i byków.
Zdaniem ekspertów, wysokie ceny mięsa wołowego podyktowane są ograniczoną podażą oraz bardzo rozbudowanym na nie popytem. Niemniej jednak takim obrotem sprawy usatysfakcjonowani są producenci bydła, którzy na co dzień borykają się z wysoki kosztami ich produkcji.
Pomimo wysokich cen wołowiny z prognoz wynika, że poziom konsumpcji mięsa wołowego zarówno w Wielkiej Brytanii, jak i Irlandii będzie utrzymywał się na zadowalającym poziomie.
Ponadto, szacunki Komisji Europejskiej wskazują na niższą produkcję u wielu liczących się krajów - wytwórców tego gatunku mięsa, zwłaszcza we Francji i we Włoszech. W związku z tym handel irlandzkim mięsem ma szansę wzrastać.
Pozytywnie wyglądają także perspektywy handlu żywcem wołowym, zwłaszcza dotyczący dostaw do Libii. W lutym bieżącego roku do tego kraju z Irlandii trafiło 2850 sztuk bydła.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl