Ceny wołowiny w UE
Według Pawła Wyrzykowskiego, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, w 2016 r. przeciętne ceny mięsa z krów w UE obniżyły się o 5,5% do 268 EUR/100 kg, a dorosłych byków o 4,0%. Zgodnie z prognozami KE, w 2017 r. ceny te w 2017 r. mają wzrosnąć odpowiednio o 1,7 i 1,3%, a w 2018 r. mają zwiększyć się o mniej niż 1%. Oznacza to, że KE w dwóch najbliższych latach nie spodziewa się większych zawirowań na unijnym rynku wołowiny.
W Polsce według danych MRiRW, w 2016 r. przeciętna cena skupu żywca wołowego wyniosła 6,07 zł/kg i była o 2,2% niższa niż w 2015 r. Według notowań tygodniowych MRiRW w pierwszych trzech tygodniach marca 2017 r., przeciętne ceny żywca wołowego były o 3,2% wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem.