Jak wynika z danych Pont-Info, w 2017 r. przychody firm branży mleczarskiej, zatrudniających co najmniej 10 osób, zwiększyły się o 21,5% do rekordowego poziomu 34,1 mld zł. Przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka wzrosły w większym stopniu niż przychody firm zajmujących się produkcją artykułów spożywczych ogółem, co w efekcie spowodowało zwyżkę udziału tego sektora w przychodach branży spożywczej z 13,8 do 15,5%. Większe przychody branży mleczarskiej wynikały przede wszystkim z wyższych cen otrzymywanych za większość produktów. Ceny zbytu masła były o 52% większe niż w 2016 r. ceny serów Edam i Gouda wzrosły po 20%, a OMP o 2%. Kolejnym czynnikiem, oddziałującym na zwyżkę przychodów branży, był zwiększony przerób mleka - w 2017 r. do skupu trafiło o 4,7% więcej mleka niż przed rokiem.
Koszty działalności branży wzrosły w większym stopniu niż przychody, bo o 21,6% do 33,3 mld zł, co w spornym stopniu wynikało z wyższych cen płaconych producentom za mleko, gdzie cena skupu mleka była o 25,1% większa niż w 2016 r.
W wyniku wyższej dynamiki wzrostu kosztów niż przychodów, wskaźniki opłacalności mleczarni uległy minimalnemu spadkowi. Stopa zysku brutto zmalała z 2,38% w 2016 r. do 2,32% w 2017 r., a na poziomie netto zmniejszyła się z 1,94 do 1,84%. Na obniżkę rentowności wpłynęła przede wszystkim druga połowa roku, gdyż w I p. 2017 r. wskaźnik zysku netto wyniósł 3,05%, co było związane ze spadkiem cen zbytu większości produktów mleczarskich w IV kw. 2017 r. przy wzrastających cenach płaconych rolnikom za mleko.