Produkcja mleka
Produkcja mleka łącznie w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych osiągnęła granicę 845 litrów w stosunku do 822 litrów w 2012 r. Poza tym, w 2013 roku o 2,7% zwiększyła się średnia roczna wydajność mleka od 1 krowy i wyniosła 4,978 tys. litrów. O 2,3%, czyli o 57,9 tys. sztuk zmalały z kolei średnioroczne stany krów.
W samych gospodarstwach indywidualnych w 2013 roku wytworzono 11,422 mld litrów mleka, a zatem o 0,1% więcej niż w 2012 r., co stanowiło 92,5% krajowej produkcji.
W przekroju terytorialnym w 2013 roku największym udziałem w krajowej produkcji mleka krowiego charakteryzowały się województwa: mazowieckie - 21,5%, podlaskie - 19,1%, wielkopolskie – 14,%, łódzkie - 7,7%, warmińsko-mazurskie - 7,2% i kujawsko-pomorskie – 7,1%. Natomiast najmniejszy mają województwa: lubuskie - 0,9%, zachodniopomorskie - 1,3% oraz dolnośląskie - 1,5%.
W 5 województwach zaobserwowano większą produkcję mleka na 1 ha użytków rolnych, w odniesieniu do notowanych średnio dla kraju 845 l: podlaskim - 2198 l, mazowieckim - 1398 l, wielkopolskim - 1003 l, łódzkim - 965 l i warmińsko-mazurskim - 868 l.
Najniższą produkcją mleka na jednostkę powierzchni charakteryzowały się województwa: zachodniopomorskie - 189 l, dolnośląskie - 205 l i lubuskie - 265 l.