Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
FLORAMIX ROŚLINY WODNE (Nawóz dolistny)
2012-01-17 -
YARA N-SENSOR
2011-01-20 -
Ładowacz czołowy T466
2016-05-09 -
Salmag z siarką
2012-01-12 -
Pulser TM06A
2013-12-12
USDA: Produkcja mięsa wołowego wzrośnie
Jak przewiduje amerykański departament rolnictwa w 2016 r. produkcja mięsa wołowego na świecie zwiększy się o 0,8% do 60,5 mln ton. Jednocześnie informuje, że w przyszłym roku wytwórczość wołowiny wzrośnie o kolejne 1,4% do 61,3 mln ton.
Produkcja mięsa wołowego
Eksperci FAMMU/FAPA podają, że na wzrost ten złoży się zwiększona produkcja mięsa wołowego zarówno w Stanach Zjednoczonych jak również w krajach Ameryki Południowej. Produkcja wołowiny w Australii obniży się zaś o 18,5% w 2016 r. oraz o 2,9% w 2017 r. Farmerzy na Antypodach zwiększą działania zmierzające do zatrzymywania zwierząt płci żeńskiej w stadach oraz odbudowy pogłowia bydła.
W 2017 r. więcej wołowiny wyprodukuje Brazylia (wzrost o 2% do 9,5 mln ton) oraz Argentyna (wzrost o 3,8% do 2,7 mln ton). Wzrost produkcji w Brazylii będzie wynikiem kontynuacji ekspansji eksportu tego gatunku mięsa, wspieranego przez relatywnie słabą wartość reala brazylijskiego oraz zwiększony dostęp do takich rynków zbytu, jak Chiny, Arabia Saudyjska oraz Stany Zjednoczone. Niewielki skok wytwórczości mięsa wołowego w Argentynie będzie wynikał z kolei z przyjętych zmian polityki nowego rządu argentyńskiego, tj. m.in. ze zniesienia podatku eksportowego oraz kwot wywozowych. Zachęci to farmerów do odbudowy pogłowia bydła oraz zwiększenia wagi zwierząt.
