Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowo-siewny Staltech
2016-05-13 -
Sprzęg do pras
2013-06-19 -
Rozrzutnik obornika N-221 -8 T Cynkomet
2016-05-12 -
Eletor SYR-DT-02-W
2020-02-07
Rynek mleka w UE w 2015 r.
W 2014 roku skup mleka w 28 krajach Unii Europejskiej sięgnął rekordowego poziomu 148 mln t, a więc był o 4,5 proc. większy niż w 2013 roku. W ujęciu wolumenowym dostawy surowca zwiększyły się o ponad 6 mln t, a zatem o tyle, ile łącznie w poprzednich pięciu sezonach. Jednakże, pod koniec ubiegłego roku wzrostowe tendencje zaczęły hamować – podaje Bank BGŻ.
Rynek mleka w UE
Jak wynika z szacunków Komisji Europejskiej w I kwartale 2015 roku skup mleka był już mniejszy niż w tym samym okresie przed rokiem. Od kwietnia, kiedy kwoty mleczne zostaną zniesione, spodziewa się stopniowej odbudowy produkcji mleka, przy założeniu sprzyjających warunków pastwiskowych, utrzymania niskich kosztów pasz i jednocześnie zwiększenia się cen mleka. KE ocenia, że w całym 2015 roku skup mleka w UE-28 ukształtuje się na w granicy o 1 proc. większej w ujęciu roku.
Dalszy wzrost dostaw szacowany jest przede wszystkim w krajach, w których pogłowie krów mlecznych pod koniec grudnia 2014 roku było wyższe niż rok wcześniej, a więc w Irlandii o 4,2 proc., Holandii o 0,8 proc. i Niemczech o 0,7 proc. Wprawdzie w Polsce liczba krów systematycznie maleje, jednakże rosnąca koncentracja gospodarstw, ich specjalizacja i postęp genetyczny sprawiają, że zwiększa się średnia wydajność mleczna krów, a co za tym idzie także produkcja mleka.
W odniesieniu do przetwórstwa mleka Komisja spodziewa się kontynuacji trendu zapoczątkowanych w 2014 roku. Głównie, w wyniku dużego zapotrzebowania eksportowego, zwiększać się będzie produkcja odtłuszczonego mleka w proszku. Już w minionym roku była ona o 23 proc. większa w skali roku, a wysyłka wzrosła o 60 proc.
Prawdopodobnie rosnąć będzie także produkcja pełnego mleka w proszku (PMP), choć jest to związane przede wszystkim z popytem zgłaszanego na rynku wewnętrznym, gdyż w UE 60 proc. PMP jest wykorzystywane do produkcji czekolady. Biorąc jednak pod uwagę warunki pogodowe w Nowej Zelandii, będącej największym globalnym eksporterem pełnego mleka w proszku, możliwy jest także wzrost sprzedaży tego produktu przez kraje UE na rynkach trzecich. Rynek masła może być z kolei wspierany przewidywanym spadkiem jego produkcji i wywozu przez Stany Zjednoczone.
W odniesieniu do serów prognozy KE również są dość optymistyczne i zakładają wzrost o 1-procent produkcji oraz 5-procent wzrost eksportu. Dużo jednak będzie zależało od stabilności nowych rynków zbytu. Po wprowadzeniu przez Rosję zakazu na import w sierpniu 2014 roku, eksporterom z UE udało się istotnie zwiększyć wysyłki serów m.in. do Korei oraz Japonii. Jednak dotyczyło to tylko części krajów Wspólnoty, w tym Irlandii, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii.