Handel wołowiną w UE
Najwięcej wołowiny z UE dostarczono do Rosji, bo 21% eksportu ogółem, Hongkongu - 9% oraz Ghany i Libanu - po 7%. Unijny import asortymentu wołowego i cielęcego zmniejszył się o 5% do 105 tys. ton.
Najwięcej mięsa wołowego zakupiono z Brazylii - 45%, Urugwaju 15% i Argentyny - 12%, ale przywóz z tych krajów był sporo niższy niż rok wcześniej. Ponadto 22% wołowiny zaimportowano z Australii, USA i Nowej Zelandii.
Handel wołowiną w Polsce
Z Polski w tym czasie wyeksportowano 109 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, czyli o 1 tys. ton mniej niż rok wcześniej. Do Polski sprowadzono z kolei 11 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, a więc o 18% więcej niż w okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 r.
Wzrost importu był głównie rezultatem zwiększonego zakupu bydła, zwłaszcza cieląt, gdzie przywóz bydła osiągnął poziom 36 tys. szt., a zatem był o 25% wyższy niż przed rokiem.
Dodatnie saldo handlu wołowiną i cielęciną w wyniku 98 tys. ton było o 2 tys. ton niższe niż rok wcześniej. Nadwyżka w ujęciu wartościowym wyniosła 285 mln EUR w odniesieniu do 322 mln EUR w analogicznym okresie 2013r.