| Autor: redakcja1

Umiarkowany wzrost produkcji mleka w Rosji

Rosyjski sektor mleczarski pozostaje dużo mniej zmodernizowany i skonsolidowany niż sektor wieprzowiny, drobiu, cukru czy zboża.

Umiarkowany wzrost produkcji mleka w Rosji
Największą słabością rosyjskiego sektora produkcji mleka jest jego nieefektywność, oraz większe koszty produkcji w stosunku do krajów eksportujących przetwory mleczne do Rosji. W efekcie rynki mleka surowego i przetworzonych produktów mleczarskich są silnie uzależnione od cen importowych.
 
Globalne ceny artykułów mleczarskich nadal wpływają na rynek rosyjski pomimo wzajemnych sankcji. Udział importowanych przetworów mlecznych z Białorusi i innych dostawców pozostaje wysoki, gdyż łączna moc wszystkich rosyjskich gospodarstw mlecznych jest poniżej popytu w kraju.
 
W 2017 roku po raz pierwszy od co najmniej dekady w Rosji produkcja mleka była bardziej opłacalna niż produkcja drobiu czy zbóż. Wysokie światowe ceny surowca sprawiły, że mleko i produkty mleczne produkowane w Rosji były konkurencyjne cenowo w odniesieniu do tych z importu.


Tagi:
źródło: