Największy deficyt mleka obserwowany był w maju i na początku czerwca w Wielkiej Brytanii, a także we Francji i Irlandii. Sytuacja ta negatywnie przełożyła się także na produkcję surowca w Niemczech. Odwrotna tendencję odnotowuje się natomiast w Holandii, Grecji i Finlandii.
W związku z tym, w analizowanym okresie spadły równolegle możliwości eksportowe przetwórców w krajach Unii. W pierwszych trzech miesiącach wywóz artykułów mlecznych z krajów Wspólnoty spadł w ekwiwalencie mleka o 10% w relacji rocznej.
Z kolei od stycznia do końca w największym stopniu spadła sprzedaż na rynki krajów trzecich odtłuszczonego mleka w proszku, bo o blisko 35% r/r i wyniosła 128,6 tys. ton. Na drugim miejscu uplasowało się mleko pełne – spadek o 16% do 107,8 tys. ton. Wzrósł natomiast wywóz masła – o prawie 13% r/r do 33,9 tys. ton.
Jak przewidują analitycy, w drugiej połowie roku wzrośnie najprawdopodobniej produkcja, choć jej dynamika nie przekroczy 1% w relacji rocznej. Na dalszy spadek sprzedaży na rynku unijnym w dalszym stopniu będzie miała wpływ niekorzystna koniunktura gospodarcza w Unii, rosnące bezrobocie i wysokie ceny detaliczne żywności. Niemniej jednak pod koniec roku możliwe jest ożywienie popytu - informuje Bank BGŻ.