W 2016 r. zmaleje także wytwórczość tego gatunku mięsa w Nowej Zelandii, a więc o 5,8% do 650 tys. ton. W br. produkcja mięsa wołowego w Rosji osiągnie 1,6 mln ton, czyli będzie o 3,3% niższa niż w 2015 r. W krajach Unii Europejskiej, będących trzecim największym producentem wołowiny na świecie, produkcja wzrośnie o 2,2% do 7,9 mln ton, przede wszystkim za sprawą zwiększenia ubojów krów mlecznych w większości krajów UE.
W 2016 r. do światowego handlu trafi 9,1 mln ton mięsa wołowego, a zatem o 0,3% więcej niż w 2015 r., kiedy to zanotowano ponad 5% spadek handlu tym gatunkiem mięsa. Więcej wołowiny sprowadzą kraje azjatyckie, tj. Chiny, Korea Południowa oraz Wietnam, a ponadto Chile, Iran, kraje Unii Europejskiej oraz Egipt.
Zmniejszy się za to import tego gatunku mięsa do Stanów Zjednoczonych, Rosji, Angoli, Japonii oraz Kanady. W 2016 r. Chiny sprowadzą 1,4 mln ton mięsa wołowego, czyli o 15% więcej niż rok wcześniej. Większość zostanie przywieziona z Brazylii oraz z Urugwaju. Brazylijska wołowina trafiać będzie także do Iranu i Chile. Korea Południowa i Wietnam sprowadzać będą większe ilości tego gatunku mięsa przede wszystkim z USA oraz z Indii.
W 2016 r. spadnie znacznie import wołowiny do Stanów Zjednoczonych o 13% do 1,2 mln ton. Przywóz do Rosji zmniejszy się o 7,8% do 470 tys. ton. W 2016 r. zwiększy się wywóz mięsa wołowego z Brazylii, Paragwaju, Kanady, Stanów Zjednoczonych oraz Meksyku. Więcej tego gatunku mięsa wyeksportują także kraje UE oraz Białoruś, mniej zaś Australia, RPA, Indie i Nowa Zelandia.
Wysyłka wołowiny z Brazylii osiągnie poziom 1,8 mln ton, tj. będzie o 12,5% większy niż w 2015 r. Wzrost ten będzie możliwy dzięki redukcji popytu na rynku wewnętrznym oraz rosnącym wysyłkom do Chin. Z kolei eksport z Australii zmniejszy się o ponad 15% do 1,4 mln ton, a z Indii obniży się o 1,4% do 1,7 mln ton.