W ciągu pierwszych 3 miesięcy bieżącego roku światowe ceny produktów mlecznych zmniejszyły się o 3-8 procent w rocznym zestawieniu.
Unijne mleczarnie w styczniu bieżącego roku skupiły o 2,7 procenta więcej tego surowca w rocznej relacji, a w Stanach Zjednoczonych wzrost wyniósł 3,4 procenta. Z kolei w regionie Oceanii zwyżka ta była na poziomie 9 procent, co przełożyło się bezpośrednio na zwiększenie wolumenu eksportowego przetworów mlecznych o 27 procent w zestawieniu rocznym. W Australii zwyżka dostaw osiągnęła granicę 6 procent, a w Argentynie – 13 procent
Taki stan rzeczy jest efektem wysokich cen w punktach skupu, łagodnej zimy oraz niższymi kosztami produkcji, gdyż pogłowie krów mlecznych w omawianym czasie było jedynie o 0,8 procenta większe niż rok wcześniej.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ Foto: Gospodarz.pl