Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
Od 2012 r. spożycie wołowiny w Polsce ma około 2% udział w strukturze spożycia mięsa i podrobów w całkowitej konsumpcji mięsa.
W okresie dziewięciu miesięcy 2016 r. ceny detaliczne tego gatunku mięsa nieco wzrosły o 0,3% w porównaniu z tym samym okresem 2015 r., podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i drobiowego obniżyły się odpowiednio o 0,3% i 1,9%.
W ocenie analityków Agencji Rynku Rolnego z uwagi na poprawę sytuacji dochodowej wielu polskich rodzin zwiększy się bilansowe spożycie mięsa wołowego w 2016 r. prawdopodobnie do 1,3 kg na mieszkańca z 1,2 kg w 2015 r.
W ocenie IERiGŻ – PIB w 2017 r. konsumpcja wołowiny może utrzymać się na poziomie z 2016 r.