Jak wynika z danych GUS w miesiącach styczeń–listopad 2013 r. krajowi producenci wyprodukowali 93 tys. ton OMP, czyli o 14% mniej niż przed rokiem. Produkcję masła zmniejszono o 1%, do 154 tys. ton. Ocenia się, że w całym 2013 r. produkcja OMP była o około 14% niższa niż w 2012 r. i wyniosła 100 tys. ton.
Produkcja masła była o około 1% mniejsza i ukształtowała się w granicach 170 tys. ton. W 2014 r. z uwagi na dalszy rozwój produkcji artykułów o większym stopniu przetworzenia nie należy spodziewać się istotnych zmian w poziomie produkcji zarówno odtłuszczonego mleka w proszku, jak i masła.
W Polsce w 2013 r., przy podobnej dynamice wzrostu cen produktów mięsnych oraz ryb, mleko i sery twarogowe pozostały jednym z tańszych źródeł białka zwierzęcego. W rezultacie bilansowa konsumpcja mleka łącznie z mlekiem przeznaczonym na przetwory, bez mleka przerobionego na masło, mogło utrzymać się na poziomie z 2012 r. i wynieść 193 litry na mieszkańca. IERIGŻ – PIB szacuje, że w 2014 r., przy przewidywanym wzroście dochodów ludności, spożycie mleka i jego przetworów może powrócić do poziomu notowanego w 2011 r., a zatem 194 litrów na mieszkańca.
W 2013 r., ceny masła rosły szybciej niż ceny margaryn, przy czym masło w okresie styczeń–listopad 2013 r. było droższe niż rok wcześniej o 3,7%, a margaryny o 0,3%. W związku z wysokimi cenami masła konsumpcję tego produktu prawdopodobnie ograniczono na rzecz tańszych zamienników, jakimi są tłuszcze roślinne. W tej sytuacji ocenia się, że w 2013 r. bilansowe spożycie masła zmniejszyło się do 4,0 kg na mieszkańca, tj. o ponad 2% w odniesieniu do 2012 r. W 2014 r. konsumpcja masła prawdopodobnie utrzyma się na poziomie z 2013 r.