W okresie styczeń-październik 2019 r. skupiono w Polsce 542,6 tys. t bydła, a więc to spadek o 5% w ujęciu roku, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 157 tys. t wołowiny, co daje spadek o 3,5%.
Średnia cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,35 zł/kg i była o 3,8% mniejsza niż w okresie styczeń-październik 2018 r. W październiku minionego roku cena skupu młodego bydła wyniosła 6,17 zł/kg i była o 0,3% większa niż przed miesiącem, ale o 8,5% mniejsza niż w październiku 2018 r. Rentowność produkcji, a więc mierzona stosunkiem cen żywiec: mieszanka B2 dla opasów w pierwszych dziesięciu miesiącach 2019 r. była mniej sprzyjająca niż w porównywalnych okresach roku poprzedniego.
Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu listopada 2019 r., tak jak do tej pory, najmniejsze ceny skupu obserwowano w regionie północnym - 5,58 zł/kg, a największe w regionie centralnym - 6,23 zł/kg. Ćwierci z byków do dwóch lat i krów były najtańsze w regionie centralnym i wynosiły odpowiednio 12 878 zł/t i 10 455 zł/t. Za to ceny ćwierci z krów były najwyższe w regonie północnym - 10 858 zł/t, a byków w regionie południowym - 13 030 zł/t.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(346) foto:
Gospodarz.pl/MP