Według prognoz, w bieżącym roku zostanie wyprodukowane niemal 8,63 mln ton wołowiny, a zatem o 3,8 procenta mniej niż w roku poprzednim.
Poza tym w 2013 roku zniżka obejmie kolejne 0,7 procenta. Mniej mięsa oznacza spadek eksportu, którego tegoroczny wolumen wyniesie 235 tysięcy ton mięsa, czyli obniżka będzie na poziomie 29 procent. Również wysyłka żywca wołowego będzie niższa i to o 5 procent, co da kontyngent w ilości 148 tysięcy ton. W nadchodzącym roku spadek eksport wyniesie 7,2 procenta w przypadku mięsa oraz 8,8 procenta w odniesieniu do żywca.
Z kolei w przypadku import w tym roku Unia Europejska sprowadzi o blisko 10,5 procenta więcej wołowiny, czyli 316 tysięcy ton, ale w przyszłym roku spadnie on o 2,2 procenta.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: Gospodarz.pl