| Autor: redakcja1

Spadek eksportu wołowiny z Polski

W obrębie pierwszych siedmiu miesięcy 2014 roku na rynki zagraniczne trafiło 168 tys. t nieprzetworzonego mięsa wołowego z Polski, co oznacza spadek o 2 proc. w skali roku - podaje Bank BGŻ.

Spadek eksportu wołowiny z Polski

Eksport wołowiny

W opinii analityków Banku BGŻ podobnie jak w roku poprzednim, największą część eksportu stanowiło mięso świeże lub schłodzone, bo w ilości 128 tys. t. Największym rynkiem zbytu pozostaje UE, gdzie w tym czasie trafiło 88 proc. eksportu krajowej wołowiny. Czołowymi unijnymi odbiorcami mięsa świeżego lub schłodzonego były: Włochy, Niemcy, Holandia oraz Hiszpania. Od stycznia do lipca na te cztery rynki sprzedano łącznie 70 proc. kontyngentu wysyłki wołowiny świeżej lub schłodzonej.
 
W odniesieniu do mięsa mrożonego kierunki eksportu są bardziej zdywersyfikowane. Niemniej jednak powoli zmienia się struktura dostaw. Coraz więcej wysyła się wołowiny mrożonej, maleje za to udział mięsa schłodzonego lub świeżego. W okresie styczeń-lipiec eksport drugiego rodzaju mięsa był o 8 proc. mniejszy niż w analogicznym okresie 2013 r., za to sprzedaż mięsa mrożonego wzrosła się o 22 proc.
 
Gorsze wyniki eksportu oraz 10 proc. zwyżka wolumenu importu przyczyniły się do osłabienia bilansu handlowego nieprzetworzonym mięsem wołowym. Nadal jednak pozostaje on dodatni. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. roku saldo wyniosło 160 tys. t i było o 4 tys. t mniejsze niż w tym samym okresie 2013 r.

 



Tagi:
źródło: