W Polsce systematycznie zwiększa się towarowość produkcji mleka surowego.
Przyczynia się do tego postępujący proces restrukturyzacji produkcji, który umożliwia koncentrację dostaw, a dystrybucja w coraz większym stopniu jest realizowana za pośrednictwem kanałów rynkowych.
Jak wynika z danych GUS w okresie styczeń–listopad 2019 r. do podmiotów skupujących dostarczono 10,8 mld litrów mleka surowego, a więc o 2% więcej niż rok wcześniej. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy szacuje, że w 2019 r. dostawy surowca do przemysłu mleczarskiego mogły osiągnąć rekordowy poziom 12 mld litrów, czyli o 3% większy niż w 2018 r. Produkcja mleka ogółem w 2019 r. prawdopodobnie wyniosła 14,1 mld litrów, a więc o 2% więcej niż w 2018 r.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com