Mimo utrzymujących się od początku 2014 roku spadków cen mleka, cały czas dynamicznie rośnie jego skup – podaje Bank BGŻ.
Skup mleka
Niemniej jednak, w ostatnich miesiącach dynamiki wzrostu jeszcze przyspieszyły. Jak wynika z danych GUS we wrześniu tego roku krajowe mleczarnie skupiły 865,7 mln litrów surowca, a więc o 8,4 proc. więcej niż przed rokiem. W sumie od początku 2014 r. zakup mleka wyniósł 7,837 mld litrów mleka, a więc był o 7,9% większy w relacji rocznej.
Wysoka podaż surowca w trzech pierwszych kwartałach 2014 roku przełożyła się na zwiększenie się produkcji większości przetworów mleczarskich. Dynamiczne zmiany, stymulowane rozwijającym się eksportem, notowane są głownie na rynku mleka w proszku. Według danych GUS w okresie styczeń - wrzesień tego roku jego produkcję zwiększono o 63% w skali roku do 174 tys. t.
W tym samym czasie w zakładach mleczarskich wzrosła także produkcja masła o 6% w obrębie roku do 135 tys. t, a także serów dojrzewających o 1% do 231 tys. t i świeżych o 0,9% do 302 tys. t.
Rynek mleka płynnego
Zgoła inaczej kształtuje się sytuacja na rynku mleka płynnego oraz jogurtów. Jak wynika z danych GUS, w omawianym czasie przedsiębiorstwa zatrudniające ponad 49 osób wytworzyły 2,051 mld litrów mleka płynnego, a zatem o ponad 7% mniej w obrębie roku oraz 323 mln litrów jogurtów, co oznacza zniżkę o ponad 3%. Jednakże, już w samym wrześniu produkcja jogurtów była większa od zeszłorocznej o 3%.
Poza tym jest spore prawdopodobieństwo, że w IV kwartale 2014 roku będą mniejsze ceny detaliczne i dotychczasowa poprawa sytuacji gospodarczej w kraju przełożą się na zwiększenie się spożycia artykułów płynnych, a także ich produkcji.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ foto:
Gospodarz.pl