Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowo-siewny talerzowy U710 6,0m
2016-02-03 -
Ciągnik FARMER z serii TE F-9258
2013-04-09 -
WYPOSAŻENIE - Rullo a gabbia
2012-01-05
Eksport wołowiny z Polski. Możliwość produkcji mięsa halal i koszernego ponownie otworzyła zagraniczne rynki zbytu
Na rynku wołowiny obserwuje się pierwsze oznaki ożywienia w eksporcie – podaje Bank BGŻ.
Eksport wołowiny z Polski
Według danych MRiRW wskazują na prawie 12-proc. wzrost sprzedaży nieprzetworzonego mięsa wołowego w okresie pierwszych dwóch miesięcy tego roku, do 47,9 tys. t. Było to możliwe przede wszystkim dzięki 17-proc. zwyżce sprzedaży mięsa wołowego świeżego lub schłodzonego do 38,4 tys. t. Jest to o 5,5 tys. t więcej niż w tym samym okresie przed rokiem.
Odwrotne trendy można było odnotować dla kategorii mięsa mrożonego, dla którego w pierwszych dwóch miesiącach tego roku kontyngent sprzedaży zmniejszył się o 4 proc. do 9,5 tys. t.
Zdaniem ekspertów Banku BGŻ, obserwowana poprawa w eksporcie mięsa świeżego lub chłodzonego jest w dużej mierze związana z możliwością wznowienia uboju rytualnego na mocy orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego z początku grudnia 2014 r. Możliwość produkcji mięsa halal oraz koszernego ponownie otworzyła zagraniczne rynki zbytu dla polskich producentów. W dalszym ciągu jednak największym odbiorcą mięsa wołowego świeżego lub chłodzonego są Włochy z 32-procentowym udziałem w wysyłce. Następnie Niemcy, Holandia oraz Hiszpania, z odpowiednio 18, 12 i 8-proc. udziałem, tj. 70 proc. sprzedaży trafia na rynek czterech krajów UE.
Ceny żywca wołowego
Niemniej jednak, ożywienie w wywozie ma wpływ na zwyżkę cen żywca wołowego na rynku krajowym. Jak wynika z najnowszych danych w tygodniu 20-26.04.2015 w zakładach monitorowanych przez MRiRW płacono średnio 6,09 zł/kg żywca, a zatem o 3,5-proc. więcej niż przed rokiem. Jest to wprawdzie mniejszy poziom niż maksymalna cena żywca, 6,24 zł/kg, zanotowana w połowie lutego br., jednakże po niewielkich spadkach cen w marcu, od początku kwietnia br. ceny ponownie wykazują tendencje wzrostowe. Podobny trend obserwowany jest na rynku UE.