Eksport wołowiny z Polski
Mięso świeże lub chłodzone trafia przede wszystkim do Włoch, Niemiec, Holandii i Hiszpanii, które w analizowanym okresie zakupiły w sumie 59,4 tys. t surowca. Oznacza to, że do tych czterech krajów trafia 69 proc. łącznego kontyngentu wywozu mięsa świeżego lub chłodzonego.
Jednakże Włochy pozostają cały czas największym odbiorcą świeżej lub chłodzonej wołowiny z Polski z 30-procentowym udziałem w wywozie. Niemniej najwyższą dynamikę w sprzedaży, pośród czołowych importerów odnotowano dla Niemiec oraz Holandii, odpowiednio 30 i 24-procentowy wzrost w obrębie roku do 14,6 i 11,7 tys. t. W omawianym czasie podwoiła się także sprzedaż na rynek Wielkiej Brytanii do 4 tys. t, co plasuje ten kraj na piątej pozycji wśród największych importerów świeżej lub chłodzonej wołowiny z Polski.
Import wołowiny do Polski
W analizowanym okresie zaobserwowano również 39-procentowy wzrost przywozu wołowiny. W okresie pierwszych czterech miesięcy br. sprowadzono 6,6 tys. t, a więc o 1,9 tys. t więcej surowca niż przed rokiem. Zwyżka ta napędzany była importem mięsa świeżego lub chłodzonego, gdzie dynamika była w granicy 47 proc. Tym samym Polska pozostaje eksporterem netto wołowiny. W ujęciu rocznym saldo wymiany handlowej wzrosło o 15 tys. t do poziomu 102,4 tys. t.