Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.05.2019 r. masło konfekcjonowane w kraju zbywano po 18,74 zł/kg, czyli drożej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 0,03 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu 1 kg masła w blokach ukształtowała się w granicy 17,55 zł, a więc wyższym o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku masło w blokach było tańsze o 20%, a masło konfekcjonowane – o 18%.
W dniach 13–19.05.2019 r. za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 8,09 zł/kg, a zatem więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,82 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 2% niż miesiąc wcześniej. OMP było droższe niż przed rokiem o 45%, a PMP – o 7%.
Krajowi producenci za ser Gouda uzyskiwali 13,13 zł/kg, czyli więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 12,84 zł/kg i była podobna do notowanej w poprzedni tygodniu, ale wyższa o 1,5% niż miesiąc wcześniej. Monitorowane sery podpuszczkowe dojrzewające były droższe niż przed rokiem: ser Edamski – 0 7%, ser Gouda – o 11%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 17 maja 2019 r. za masło, tak jak tydzień wcześniej, uzyskiwano 5 159 USD/t, tj. o 2,5% więcej niż miesiąc wcześniej. Tłuszcz mleczny był o 3% tańszy niż przed rokiem.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku, po spadku w lutym i marcu 2019 r., zwiększyły się w kwietniu i maju br. Za ten rodzaj proszku mlecznego 17 maja br. uzyskiwano 2 315 USD/t, więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 5,5% niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku zbywano po 3 638 USD/t, a zatem o 1% drożej niż tydzień i niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 27%, a PMP – o 6,5%.
Na rynku amerykańskim, pomimo spadku w ostatnim notowaniu, ceny sera Cheddar kształtują się na wysokim poziomie. W notowaniu z 17 maja br. za ten gatunek sera dojrzewającego płacono 3 583 USD/t, czyli mniej o 3% niż przed tygodniem i o 2,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku cena Cheddara była wyższa o 3%.