Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Prasa Roundpack
2014-03-19 -
Siewnik do ogórka MAX PNEUMATIC
2020-05-13 -
Mulczery ORSI VM 140/230
2015-02-04 -
Roztrząsacz obornika SIP ORION 100
2020-07-23 -
FLORAMIX POMIDOR Nawóz płynny dla warzyw
2012-01-16 -
Pompa rotacyjna DK
2011-05-25 -
Opryskiwacz Tago B
2020-08-05
Rynek mleka i jego przetworów (IX-X 2015)
Od połowy września notuje się stopniową poprawę koniunktury na globalnym rynku mleka, co przekłada się na wzrosty cen trwałych produktów mlecznych na giełdach towarowych - zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Ceny masła i mleka na giełdach
Na giełdach europejskich ceny masła i mleka w proszku w październiku były o 9-13% większe niż we wrześniu. Za masło płacono 2738 EUR/t, za chude mleko w proszku 1746 EUR/t, a za pełny proszek mleczny 2135 EUR/t. Sery dojrzewające zdrożały o 1 2% do 2470-3000 EUR/t. Także na giełdzie w Chicago i na giełdzie Fonterra w Oceanii zaobserwowano zwyżkę cen artykułów mlecznych, w tym głównie mleka w proszku. Jedynie ceny masła na giełdzie w Chicago, po sporych wzrostach w sierpniu i we wrześniu, w październiku zmalały o kilka procent.
Ceny skupu mleka w kraju
Na rynku krajowym, pod wpływem sezonowego spadku dostaw, ceny skupu mleka we wrześniu zwiększyły się do 108,79 zł/hl, a więc o 0,9% w porównaniu do sierpnia, ale były o 12,7% mniejsze niż przed rokiem. Przeciętna cena skupu mleka za 9 miesięcy br. wyniosła 113,22 zł/hl i była o 19,4% mniejsza niż w porównywalnym czasie 2014 r.
Na targowiskach krowy mleczne podrożały o 0,5% do 3147 zł/szt., przy spadku cen jałówek o 6,4% do 1818 zł/szt. W odniesieniu do września 2014 r. krowy mleczne i jałówki były tańsze odpowiednio o 1,5 i 5,6%.
Ceny artykułów mlecznych
Niższa produkcja oraz większe ceny artykułów mlecznych na giełdach globalnych sprawiły, że we wrześniu zahamowany została zniżka cen zbytu trwałych przetworów mlecznych. Masło w blokach zdrożało o 2,1% w porównaniu do sierpnia, masło konfekcjonowane o 1,3%, przy zniżce cen masła z dodatkiem oleju o 0,7%. Ceny serów dojrzewających podniosły się o 0,9-2,3%.
Jak zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, chude mleko w proszku zwiększyło swoją wartość o 0,4%, przy dalszym spadku cen pełnego proszku mlecznego o 1,9%. Podrożało również chude i półtłuste mleko UHT o 0,6-1,1%, śmietana o zawartości 12% tłuszczu, tłuste mleko w folii o 0,4-0,5% oraz minimalnie serek homogenizowany smakowy. Zaobserwowano z kolei spadek cen jogurtu owocowego o 2,3% oraz mleka skondensowanego o 1,2%. Potaniał też serek typu „Almette” o 3,3%, a także twarogi o 0,2-0,3%. Ceny pozostałych przetworów mlecznych pozostały na poziomie z sierpnia.
W związku z tym ceny zbytu przetworów mlecznych we wrześniu były przeciętnie o 0,2% mniejsze niż w sierpniu. W odniesieniu do września 2014 r. przetwory mleczne potaniały o 8%, o czym zadecydował głęboka zniżka cen chudego i pełnego mleka w proszku odpowiednio o 29 i 20%, serów dojrzewających o 15-16% oraz mleka UHT o 12 17% czy też masła w blokach o 3,8%, a konfekcjonowanego o 7-7,8%.