Podstawą do tej prognozy stał się 4,5% spadek produkcji bydła zanotowany w Unii w I połowie br. W tym samym czasie odnotowano spowolnienie spadku ubojów jałówek, co może być oznaką przygotowywania się gospodarzy do odbudowy produkcji.
Komisja prognozuje, że w 2014 r. produkcja mięsa wołowego we Wspólnocie może zwiększyć się o 0,7% do 7 mln 657 tys. ton. Mniejsza podaż, wysokie ceny oraz redukcja dostaw do dwóch najważniejszych rynków zbytu, tj. Turcji (wzrost cła importowego) oraz Rosji (wzrost dostaw z Brazylii, ze względu na atrakcyjniejsze ceny, podyktowane spadkiem wartości reala) sprawią, że w 2013 r. kraje Wspólnoty wyeksportują 164 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 25% mniej niż przed rokiem.
Będzie to koleiny rok z rzędu, kiedy dynamika spadku eksportu utrzyma się na poziomie dwucyfrowym. W 2013 r. UE może zaimportować 303 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 10,6% więcej niż w 2012 r. Zdecydowanie więcej wołowiny trafi na rynek Wspólnoty z Brazylii oraz Urugwaju, mniej zaś z Argentyny. W 2014 r. należy oczekiwać utrzymania się podobnych tendencji w handlu. Obniży się jednak dynamika wzrostu importu (do +5%), wyhamuje także tempo spadku eksportu (do -2%). Braki podażowe oraz osłabienie gospodarcze sprawią, że spożycie wołowiny ogółem w Unii w 2013 r. obniży się o 1,6% do 7 mln 694 tys. ton, natomiast w 2014 r. prawdopodobnie zacznie rosnąć. Spożycie wołowiny przypadające na jednego mieszkańca w 2013 r. będzie kształtowało się na poziomie 10,7 kg/osobę, tj. o 1,9% mniejszym niż w 2012 r.