Jednym z największych producentów wołowiny na świecie oraz drugim czołowym eksporterem tego gatunku mięsa jest Brazylia.
Z szacunków wynika, że produkcja wołowiny w 2013 roku osiągnie poziom 9,38 mln ton. Wzrośnie zatem o 1,8% wobec 2012 roku, co w dużej mierze będzie spowodowane rosnącym popytem eksportowym
Większość produkowanej wołowiny w Brazylii przeznaczona jest jednak na spożycie wewnętrzne. Przewiduje się, że w roku 2013 wartość ta ma wynieść 7 mln 985 tys. ton, co oznacza wzrost o 109 tys. ton w porównaniu z 2012 r. Jednocześnie stanowić ona będzie 85,2% produkcji ogółem mięsa wołowego.
Poniżej zaprezentowano zestawienie produkcji, eksportu oraz spożycia wołowiny w Brazylii w latach 2000-2013:
Produkcja (mln ton)
-
2000 – 6,520
-
2001 – 6,895
-
2002 – 7,240
-
2003 – 7,385
-
2004 – 7,975
-
2005 – 8,592
-
2006 – 9,025
-
2007 – 9,303
-
2008 – 9,024
-
2009 – 8,935
-
2010 – 9,115
-
2011 – 9,030
-
2012 – 9,210
-
2013*– 9,375
Eksport (mln ton)
-
2000 – 0,492
-
2001 – 0,748
-
2002 – 0,881
-
2003 – 1,175
-
2004 – 1,610
-
2005 – 1,845
-
2006 – 2,084
-
2007 – 2,189
-
2008 – 1,801
-
2009 – 1,596
-
2010 – 1,558
-
2011 – 1,340
-
2012 – 1,394
-
2013* – 1,450
Spożycie (mln ton)
-
2000 – 6,102
-
2001 – 6,191
-
2002 – 6,437
-
2003 – 6,273
-
2004 – 6,417
-
2005 – 6,795
-
2006 – 6,969
-
2007 – 7,144
-
2008 – 7,252
-
2009 – 7,374
-
2010 – 7,592
-
2011 – 7,730
-
2012 – 7,876
-
2013* – 7,985
* prognozy
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl