| Autor: redakcja1

Produkcja i handel unijną wołowiną

Zdaniem ekspertów Komisji Europejskiej produkcja wołowiny w UE w br. wzrośnie o 1,6%, a w 2019 r. zmaleje o 0,1%.

Produkcja i handel unijną wołowiną
W niektórych krajach europejskich w 2018 r. notuje się zwiększone uboje bydła będące wynikiem suszy, tj. we Francji, Wielkiej Brytanii, Włoszech i Austrii.
 
W br. wywóz wołowiny z krajów UE do krajów niebędących członkami UE najprawdopodobniej zmaleje o 8%, a w 2019 r. o 2%. Wysyłka z UE do większości krajów trzecich maleje, choć notuje się spory wzrost dostaw do Turcji. Na takich rynkach zbytu w szczególności jak Hongkong, Izrael, Szwajcaria i Filipiny europejscy eksporterzy muszą liczyć się z silną konkurencją ze strony największych globalnych eksporterów takich jak Australia, Nowa Zelandia i Brazylia.
 
W 2018 r. import do UE z krajów trzecich może zwiększyć się o 6%, a w 2019 r. o 2%. Wśród największych dostawców z krajów trzecich wołowiny do UE przeważają kraje Ameryki Południowej, czyli Brazylia, Argentyna i Urugwaj.


Tagi:
źródło: