Konkurencyjność cenowa polskiej wołowiny na rynku unijnym sprzyja wzrostowi eksportu z Polski. Jednak możliwości wysyłkowe ogranicza mniejsza dynamika zwyżki produkcji.
Eksport wołowiny z Polski
W okresie styczeń–sierpień 2016 r. krajowy eksport żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz) wyniósł 288 tys. ton, czyli o 2% więcej niż przed rokiem. Zwiększył się głównie wywóz mięsa oraz przetworów, a zmniejszył – żywca.
Zdaniem ekspertów z ARR, w całym 2016 r. eksport produktów wołowych i cielęcych ukształtuje się na poziomie 454 tys. ton, tj. o 2% wyższym niż w 2015 r. Z uwagi na przewidywaną stabilizację produkcji wołowiny w pierwszym półroczu 2017 r. ocenia się, że również eksport może utrzymać się na poziomie zbliżonym do zrealizowanego w pierwszej połowie 2016 r.
Import wołowiny do Polski
Import wołowiny i cielęciny do Polski jest nieznaczny. W okresie styczeń–sierpień 2016 r. wyniósł 31 tys. ton wobec 29 tys. ton przed rokiem. Prognozuje się, że przywóz asortymentu wołowego i cielęcego w całym 2016 r. może wzrosnąć do 46 tys. ton z 45 tys. ton w 2015 r. W 2017 r. tendencja wzrostowa w przywozie produktów wołowych i cielęcych prawdopodobnie zostanie utrzymana.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl