Polska jest znaczącym unijnym eksporterem wołowiny poza Unię Europejską. Niemniej jednak 90% kontyngentu produktów wołowych przeznaczonych na wywóz kierowana jest do krajów UE.
Sprzyjają temu m.in. konkurencyjne ceny żywca wołowego w Polsce na tle cen większości unijnych producentów, które są o 15–21% mniejsze od przeciętnych cen w UE. W 2019 r. w wyniku m.in. ograniczenia sprzedaży produktów wołowych do Turcji będącej liczącym się importerem polskiej wołowiny w 2018 r., wyniki eksportowe tych produktów z Polski uległy pogorszeniu. W okresie styczeń–październik 2019 r. z kraju wywieziono 396 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, czyli o 3% mniej niż przed rokiem. Całkowite przychody z wysyłki produktów wołowych i cielęcych wyniosły 1,3 mld EUR - 5,6 mld zł i były o 6% mniejsze niż w porównywalnym okresie 2018 r.
Na w miarę niskim poziomie kształtował się zakup produktów wołowych. W czasie dziesięciu miesięcy 2019 r. do Polski sprowadzono 39 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych o wartości 135 mln EUR - 579 mln zł, czyli odpowiednio o 8% i 11% mniej niż przed rokiem. W kontyngencie importu 54% stanowiło mięso, a 38% – bydło żywe.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP