Polska wołowina trafi do Izraela

W dniach 10-13 sierpnia 2015 r. odbyła się wizyta inspektorów izraelskich w polskich zakładach mięsa wołowego w celu oceny ich zgodności z wymaganiami Izraela oraz oceny systemu nadzoru weterynaryjnego w Polsce w zakresie uznania równoważności systemem izraelskim. Podczas kontroli oceniany był również aspekt nadzoru weterynaryjnego nad hodowlą bydła w Polsce w celu dopuszczenia eksportu cieląt z Polski.

Polska wołowina trafi do Izraela

Izrael otwarty na polską wołowinę

Wyniki kontroli byÅ‚y pozytywne i wszystkie wizytowane zakÅ‚ady zostaÅ‚y rekomendowane do zatwierdzenia do eksportu. GÅ‚ówny Lekarz Weterynarii otrzymaÅ‚ pismo od wÅ‚adz Izraela zatwierdzajÄ…ce 3 wizytowane zakÅ‚ady. DziÄ™ki temu, od 19 sierpnia 2015 r. firmy te mogÄ… rozpocząć eksport do Izraela.

JednoczeÅ›nie docenione zostaÅ‚y wysiÅ‚ek i zaangażowanie pracowników Inspekcji Weterynaryjnej w sprawowanie nadzoru nad zakÅ‚adami produkcyjnymi oraz bardzo dobrze ocenione przygotowane procedury i dziaÅ‚ania wszystkich szczebli administracji weterynaryjnej. W zwiÄ…zku z uznaniem równoważnoÅ›ci systemu polskiego i izraelskiego, Inspekcja Weterynaryjna otrzymaÅ‚a pre-listing, tj. możliwość samodzielnego zatwierdzania do eksportu zakÅ‚adów speÅ‚niajÄ…cych wymagania izraelskie.


Uzgodniono 3-stopniowy system zatwierdzania zakÅ‚adów opierajÄ…cy siÄ™ o kontrole sprawdzajÄ…ce ze szczebla powiatowego, wojewódzkiego i centralnego. Po pozytywnej weryfikacji speÅ‚niania wymagaÅ„ Izraela zakÅ‚ad bÄ™dzie mógÅ‚ być wpisany na listÄ™ zatwierdzonych podmiotów przez GÅ‚ównego Lekarza Weterynarii i zgÅ‚oszony wÅ‚adzom izraelskim. Zatwierdzone zakÅ‚ady bÄ™dÄ… audytowane przez inspektorów izraelskich i w przypadku, gdy 20% audytowanych zakÅ‚adów nie uzyska pozytywnej opinii system pre-listingu zostanie odebrany a eksport woÅ‚owiny do Izraela zakazany.

W odniesieniu do możliwoÅ›ci eksportu cielÄ…t z Polski do Izraela konieczne sÄ… dalsze prace w celu ustalenia warunków weterynaryjnych eksportu i uzgodnienia Å›wiadectwa zdrowia.



Tagi:
źródło: