| Autor: redakcja1

Pogłowie krów oraz produkcja i dostawy mleka w Polsce

W Polsce trwają procesy restrukturyzacyjne prowadzące do dalszej koncentracji produkcji mleka – podaje Agencja Rynku Rolnego.

Pogłowie krów oraz produkcja i dostawy mleka w Polsce
Jak wynika z dostępnych danych GUS w czerwcu 2013 r. pogłowie krów mlecznych, w porównaniu z czerwcem 2012 r., zmalało o około 85 tys. szt., czyli o 3,5% i wyniosło 2,356 mln szt. W 2013 r. wysokie ceny skupu mleka przyczyniły się prawdopodobnie do osłabienia dynamiki spadku liczby krów w drugiej połowie roku.
 
IERiGŻ – PIB prognozuje, że w grudniu 2013 r. pogłowie krów mlecznych w Polsce mogło ukształtować się w granicach około 2,32 mln szt., czyli to o 1% mniej niż w grudniu 2012 r. W 2013 r. zniżka pogłowia krów nie została prawdopodobnie zrekompensowana wzrostem mleczności, gdyż niekorzystne warunki pogodowe w pierwszym półroczu ograniczały dostęp do pastwisk, a poza tym spowolnieniu uległa poprawa efektywności produkcji.
 
W rezultacie IERiGŻ – PIB szacuje, że całkowita produkcja mleka w 2013 r. była o około 1% niższa niż w 2012 r. i wyniosła 12,15 mld litrów. Przewidywana koniunktura na światowym rynku mleka w 2014 r. będzie zachęcała do zwiększania produkcji mleka. W Polsce w 2014 r. produkcja surowca może zwiększyć się o 0,2%, do 12,18 mld litrów.
 
W pierwszej połowie 2013 r. dostawy mleka do skupu utrzymywały się na poziomie mniejszym niż rok wcześniej – w pierwszym kwartale na skutek zagrożenia przekroczenia limitu produkcji mleka, a w drugim kwartale z uwagi na niekorzystne warunki klimatyczne. Jednak wraz ze stopniowym wzrostem cen mleka, w drugim półroczu 2013 r. zwiększył się skup surowca. W efekcie w 2013 r. do podmiotów skupujących dostarczono 9,59 mld litrów mleka, a więc o 0,7% więcej niż w 2012 r. W 2014 r. ograniczony limitem skup mleka prawdopodobnie będzie zbliżony do odnotowanego w 2013 r.
 
Przy minimalnie wyższym niż w 2012 r. skupie mleka w Polsce, w 2013 r. zakłady przetwórcze ograniczyły produkcję m.in. masła, odtłuszczonego mleka w proszku, jogurtów i serów dojrzewających, na rzecz mleka płynnego, serów niedojrzewających i twarogów oraz pełnego mleka w proszku. Według danych GUS, w miesiącach styczeń–listopad 2013 r. krajowi producenci wytworzyli 93 tys. ton OMP, tj. o 14% mniej niż przed rokiem. Produkcję masła zmniejszono o 1%, do 154 tys. ton.
 
Prognozuje się, że w całym 2013 r. produkcja OMP była o około 14% niższa niż w 2012 r. i wyniosła 100 tys. ton. Produkcja masła była o około 1% mniejsza i ukształtowała się na poziomie 170 tys. ton. W 2014 r. z uwagi na dalszy rozwój produkcji artykułów o wyższym stopniu przetworzenia nie należy spodziewać się istotnych zmian w poziomie produkcji zarówno odtłuszczonego mleka w proszku, jak i masła.


Tagi:
źródło: