W 2017 r. Komisja Europejska przewiduje wzrost unijnej produkcji wołowiny o 1% w porównaniu z 2016 r. do 7 960 tys. ton, co będzie wynikało m.in. z postępującej restrukturyzacji unijnego sektora mleczarskiego i kierowania dużej ilości krów i jałówek na ubój. Jednocześnie o 1% zwiększy się spożycie wołowiny w Unii Europejskiej.
W Polsce wzrost pogłowia cieląt i młodego bydła w wieku 1–2 lat oraz udziału tych grup w strukturze pogłowia bydła łącznie odpowiednio o 0,6 pkt proc. i o 0,8 pkt proc. w porównaniu z grudniem 2015 r. wskazuje na utrzymujące się zainteresowanie mięsnym kierunkiem chowu bydła. W grudniu 2016 r. pogłowie bydła w sumie liczyło 5 985 tys. sztuk i było o 3,9% wyższe niż przed rokiem. Według ekspertów Agencji Rynku Rolnego, w tym czasie najbardziej, bo o 6,9% wzrosło pogłowie bydła młodego w wieku 1–2 lat. Liczba cieląt zwiększyła się o 6,2%, a bydła w wieku powyżej 2 lat – o 0,6%, w tym krów – o 1,4%. Zmiany w pogłowiu pozwalają sądzić, że w 2017 r. produkcja żywca wołowego będzie minimalnie większa niż w 2016 r.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl/DK