Z kolei w kwietniu eksport amerykańskiej wołowiny obniżył się wobec roku poprzedniego o 9% do 86,4 tys. ton, a w ujęciu wartościowym – o 7% do 434,8 mln USD.
W dużej mierze do spadku wolumenu eksportu mięsa wołowego ze Stanów Zjednoczonych przyczyniły się restrykcje nałożone przez rosyjskie władze, które weszły w życie 11 lutego bieżącego roku. Dotyczyły one zakazu importu wołowiny i wieprzowiny z tego kraju, wyprodukowanej z użyciem raktopaminy.
Eksperci szacują, że z tego tytułu Amerykanie ponieśli starty w wysokości 97 mln USD w przypadku wywozu mięsa wołowego oraz 58 mln USD – wieprzowiny.
Ponadto Stany Zjednoczone mają również trudności z dostępem wołowiny do Chin kontynentalnych. Oprócz tego osłabł popyt w Meksyku i Korei Południowej, a także do krajów południowo-wschodniej Azji, w szczególności Wietnamu.
Poprawie uległ natomiast handel z Japonią. Eksport do tego kraju zwiększył się bowiem o 50% i wyniósł 60 tys. ton.