Jak wynika ze wstępnych danych, eksport przetworów mlecznych w styczniu br. wyniósł 377,4 mln l w przeliczeniu na mleko surowe i był o 1,4% niższy niż rok wcześniej.
Wpływy z wysyłki wzrosły o 3,6% do 181,8 mln EUR, co wynikało z większych niż przed rokiem cen transakcyjnych prawie wszystkich przetworów, głównie suszonej serwatki i mleka w proszku o 18-23%, a także serów i twarogów oraz masła o 6-8%. Import zmalał o 1,6% do 140,8 mln l, ale jego wartość zwiększyła się o 11,3% do 84,2 mln EUR, przede wszystkim z powodu sporego wzrostu cen sprowadzanego mleka w proszku o 50%.
W efekcie nadwyżka eksportu nad importem przetworów mlecznych zmalała w omawianym czasie o 1,4% do 236,6 mln l w ekwiwalencie surowca, a dodatnie saldo obrotów w ujęciu wartościowym spadło o 2,3% do 97,6 mln EUR.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 4(338) foto:
pixabay.com