Co ciekawe, redukcja pogłowia jest odnotowywana również u najważniejszych unijnych producentów. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że produkcja wołowiny jest znacznie niższa wobec roku poprzedniego. W miesiącach od stycznia do końca lipca 2012 roku odnotowano spadek w uboju bydła w państwach członkowskich UE o 4,3 procenta zarówno w ujęciu ilości jak i łącznej masy w porównaniu do roku poprzedniego.
Dotychczasowo opublikowane zostały dane z 13 krajów, ale na ich podstawie można już przypuszczać, ze w całej UE pogłowie bydła w analizowanym okresie było niższe niż przed rokiem. W państwach tych łączne pogłowie wyniosło 60,067 mln sztuk, co oznacza, że było o 1,5 procenta niższe (929 sztuk) niż w tym samym okresie 2011 roku. Najbardziej spadek pogłowia bydła odczuły Włochy i Rumunia, ale inne państwa również miały do czynienia z jego obniżeniem.
Wyjątek stanowi Polska, w której w relacji rocznej ilość bydła nieznacznie uległa wzrostowi (o 0,3 procenta). Jest bardzo prawdopodobne, że taka sytuacja nie oznacza tendencji wzrostowej. Jest natomiast wynikiem wolniejszego tempa uboju niż w ubiegłym roku i pod koniec grudnia zanotowany zostanie spadek pogłowia w relacji rocznej.