Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowarka do cebuli SU2LS SAMON
2020-10-08 -
Agregat Prądotwórczy 30 kVA
2011-08-19 -
Multione serii S
2011-06-16 -
DODATKOWE WYPOSAŻENIE W UKŁADZIE JEZDNYM
2011-05-25 -
Stajnie
2015-04-20
Niewielki wzrost produkcji bydła w UE (I-X 2014)
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do października 2014 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały o 0,3% więcej bydła w przeliczeniu na tony niż przed rokiem, przy czym ubój w sztukach zmalał o 0,6% - podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja bydła w UE
W tym czasie produkcja bydła w „starych” krajach UE zmniejszyła się o 0,7%, a w sztukach spadła o 1,6%. Zniżki produkcji w UE-28 związane były głównie z młodym bydłem o 9,2%, a wzrosty produkcji z wolcami o 9,8%.
W analizowanym czasie więcej bydła w tonach wyprodukowała Polska o 20,1%, Irlandia o 13,5%, Litwa o 9,1%, Estonia o 6,7%, Luksemburg o 6%, Szwecja o 3,7%, Wielka Brytania o 3,4%, Belgia o 3%, Niemcy o 2,2%, Finlandia o 1,7% oraz Dania o 1,4%.
Największe obniżki produkcji odnotowano z kolei w Bułgarii o 19,6%, Włoszech o 18,1%, Cyprze o 14,3%, Słowacji o 8,4%, Grecji o 7,9%, Portugalii o 5,5%, Chorwacji o 4,6%, Austrii o 2,7%, Słowenii o 2,2%, Hiszpanii o 2,1% oraz w Holandii o 1,7%.