Jak wynika z najnowszych danych zaprezentowanych przez FAMMU/FAPA w 2012 roku eksport wieprzowiny z Wielkiej Brytanii wyniósł 25% krajowej produkcji i był bliski rekordu z 1998 r., gdy na rynki zagraniczne skierowano 26,4% produkcji.
Po 1998 r. eksport wieprzowyni z Wysp drastycznie spadł m.in. z powodu klasycznego pomoru świń w 2000 r., a następnie pryszczycy. W tym czasie Wielka Brytania utraciła wiele ważnych rynków zbytu, które obecnie odzyskuje.
Głównym czynnikiem wzrostu eksportu w 2012 r. było otwarcie rynków chińskiego i dalekowschodnich , k tóre zyskują na znaczeniu. Wielka Brytania uzyskała również dostęp do rynku australijskiego, gdzie będzie wysyłana wieprzowina wysokiej jakości. Największym odbiorcą p ozostają jednak Niemcy, z nieco niższym niż przed rokiem wolumenem wysyłek – informuje FAMMU/FAPA.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu