Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Rośnie popyt na najdroższą wołowinę na świecie
W 2014 roku Japonia wyeksportowała 1,3 tys. ton mięsa wołowego, a więc to roczna zwyżka o 38%, a także najwięcej, od kiedy prowadzi się statystyki – podaje FAMMU/FAPA.
Eksport wołowiny z Japonii
Mięso wołowe sprzedawane przez Japonię to głównie wołowina z rasy bydła Wagyu, rzadziej jest mniej cenne mięso pochodzące od krzyżówek lub ras mlecznych, które trafia do krajów na świecie, w tym także do Hongkongu, Stanów Zjednoczonych oraz Singapuru.
Niemniej jednak wielkość eksportu tego rodzaju mięsa z Japonii wypada mizernie w konfrontacji z wolumenem globalnego handlu, ale za to wartość sprzedawanej wołowiny jest bardzo wysoka. W 2014 roku kilogram tego wyjątkowego mięsa kosztował średnio 68,5 AUD, tj. 196 zł. Pomimo tak wysokiej ceny popyt na wołowinę Wagyu ciągle się zwiększa, co jest bardzo dokładnie monitorowane przez przemysł australijski.
Konsumenci na całym świecie doceniają ten rodzaj wołowiny za nieporównywalne z niczym głębokie walory smakowe. Co ciekawe, otóż bydło Wagyu, od którego pochodzi ta wyjątkowa wołowina, jest hodowane także poza granicami Japonii, w tym przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych oraz w Australii, a w przypadku Europy jest to Belgia.
Jednakże najbardziej ceniona i tym samym najdroższa jest wołowina pochodząca od krów rasy Wagyu, hodowanych w okolicach japońskiego miasta Kobe. Ceny tej wołowiny są niesamowicie wysokie.