W styczniu 2019 r. wywóz żywca wołowego, mięsa, podrobów oraz przetworów wołowych był mniejszy o 4,7% i wynosił 33 tys. t, przy 11,8% obniżce wartości wywozu do 121 mln EUR w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego.
Spadek kontyngentu wysyłki był efektem zmniejszenia eksportu mięsa schłodzonego o 12,9% oraz wyższego wywozu bydła żywego o 2,8%, mięsa i podrobów wędzonych o 33,7%, przetworów wołowych o 3,1% i podrobów schłodzonych i mrożonych o 4,3%. W lutym 2019 r. zostały wprowadzone ograniczenia w przywozie z Polski do Białorusi, Arabii Saudyjskiej, Kazachstanu, Kuby, na Ukrainę określonych produktów wołowych. W marcu 2019 r. Białoruś i Ukraina zniosły ograniczenia.
Import żywca wołowego, mięsa, podrobów oraz przetworów wołowych w styczniu 2019 r. został obniżony o 2,4 tys. t do 5,5 tys. t.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 4(338) foto:
pixabay.com