Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Płytkie kanały gnojowe GK 3000
2012-04-27 -
Zamgławiacz termiczny TS-35A Masterfog
2020-04-30 -
Głębosz michel TYP-GRM-ZNS Agro-Lift
2020-07-17 -
Zbiornik paliwa PetroMat5000
2013-11-25 -
PETRYGO HEAVY
2020-10-28 -
HORTIFORM SKALNIAK (Nawóz, granulat)
2012-01-17
Lepsze mięso od zrelaksowanej krowy, czyli nowy sposób na ubój
Pewien niemiecki sklep internetowy swoim klientom oferuje nie tylko wołowinę, która zostanie uzyskana z wybranego przez klienta zwierzęcia, ale także pozwala wybrać miejsce jego uboju.
Każda z wysłanych partii mięsa opatrzona jest informacją o przebiegu chowu zwierzęcia oraz o sposobie jego ubicia pomiędzy rzeźnią a pastwiskiem. Zdaniem właścicieli sklepu, mięso z rzeźni jest smakowo gorsze. Dzieje się tak za sprawą zbyt dużej ilości adrenaliny przy uboju, co wpływa na gorszy smak wołowiny oraz sprawia, że mięso staje się twardsze.
Jednakże bydło, które jest hodowane na potrzeby tego sklepu wypasa się w rejonie landów Meklemburgia na Pomorzu Zachodnim.
Z kolei cena 5 kilogramów mięsa wołowego rozpoczyna się od 325 złotych i zależy od sposobu uśmiercenia krowy oraz od rodzaju mięsa. Niestety ubój na pastwisku jest znacznie trudniejszy, a więc i cena jest wyższa.