Zaobserwowano też wzrost wydajności mleka od jednej krowy mlecznej o 4,0% z 5791 litrów w 2015 r. do 6022 litrów w 2016 r. Średnioroczny stan krów zmalał o 70,6 tys. sztuk - 3%, a krów mlecznych o 84,1 tys. - 3,8%. W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2016 r. 12046,8 mln litrów mleka, a zatem o 0,7% więcej niż przed rokiem, co stanowiło 93,6% krajowej produkcji.
W 2016 r. w przekroju terytorialnym najwyższym udziałem w krajowej produkcji mleka krowiego charakteryzowały się województwa: mazowieckie - 20,9%, podlaskie - 20,1%, wielkopolskie - 13,6%, warmińsko-mazurskie - 7,9%, łódzkie - 7,7% i kujawsko-pomorskie - 7,4%, a najmniejszym województwa: lubuskie - 0,7%, zachodniopomorskie - 1,1%, dolnośląskie - 1,4% i podkarpackie - 1,7%.
W 2016 r. produkcja mleka w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 885 litrów, tj. o 0,1% więcej niż w 2015 r. Wyższą produkcję mleka na 1 ha użytków rolnych, w porównaniu z notowaną średnio dla kraju - 885 l, odnotowano w 6 województwach: podlaskim - 2362 l, mazowieckim - 1402 l, wielkopolskim - 1037 l, łódzkim - 1030 l, warmińsko-mazurskim - 994 l i kujawsko-pomorskim - 921 l. Najniższą produkcją mleka na jednostkę powierzchni charakteryzowały się województwa: zachodniopomorskie - 173 l, dolnośląskie - 197 l i lubuskie - 209 l.