Podczas otwartej po raz 101 internetowej aukcji Fonterry, zaobserwowano zwyżki cen wszystkich przetworów mleczarskich poza cenami koncentratu białka mlecznego i kazeiny.
Średnia cena dla produktów ze wszystkich kontaktów terminowych wzrosła do poziomu 4,98 tys. USD/t., co oznacza, że przewyższyła o 2% notowania z poprzedniego przetargu, oraz o 14 USD/t cenę kwietniowego rekordu, który wyniósł 4,966 tys. USD/t.
W analizowanym okresie ceny odtłuszczonego mleka w proszku poszły w górę o 3,7% do poziomu 4,49 USD/tonę, czyli o 71 USD względem poprzedniego miesiąca. Odnotowano także 4,9% zwyżkę za kontrakty na listopad oraz 4,8% wzrost na grudzień.
Jednocześnie PMP sprzedawane było o 2,2% drożej wobec poprzedniej aukcji, czyli po 5,21 tys. USD/tonę.
Z powyższych danych wynika, iż ceny pełnotłustego mleka w proszku uplasowały się na poziomie wyższym od proszku odtłuszczonego, a różnica ich notowań wyniosła 717 USD/t.
Na uwagę zasługuje również ser cheddar, którego ceny podczas aukcji wzrosły o 2,2% w relacji miesięcznej i ukształtowały się na poziomie 4,389 tys. USD/t.