Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Ładowarka kołowa GIANT D243S
2015-05-05 -
MIKROVIT Si-150 Nawóz płynny mikroelementowy
2012-01-16 -
FLORAMIX KWIATY CEBULOWE (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Stojak zon4 Remsz
2020-08-03 -
Okna Inwentarskie stałe z szybą 100x40 cm
2012-03-26
Wołowina z Irlandii trafi do USA
Jak poinformowało irlandzkie ministerstwo rolnictwa, Stany Zjednoczone uznały irlandzki system kontroli świeżego mięsa za zgodny z systemem amerykańskim.
Tym samym oznacza to, że irlandzka wołowina przeznaczona do przetworzenia, i użycia w produkcji hamburgerów oraz podobnych produktów, będzie mogła trafiać na rynek amerykański. Trzeba uwzględnić fakt, że Irlandia jest pierwszym krajem, który uzyskał prawo eksportu tego rodzaju mięsa do USA. Co więcej, Irlandia była także pierwszym krajem z Unii, który uzyskał ponowne prawo eksportu mięsa wołowego (wysokiej jakości elementy, jak polędwica wołowa oraz udziec) do Stanów Zjednoczonych (styczeń 2015 r.).
Dopiero później Amerykanie otworzyli swój rynek na dostawy wołowiny z Holandii oraz Litwy. Obecnie sześć irlandzkich zakładów posiada prawo sprzedaży wysokiej jakości elementów z wołowiny na ten rynek. W zeszłym roku Irlandczycy wyeksportowali do USA ten gatunek mięsa o łącznej wartości 14 mln USD. Rozszerzenie asortymentu dostaw wołowiny do USA zostało pozytywnie przyjęte w Irlandii w obliczu niekorzystnych wiadomości związanych z Brexitem.
Jak podkreśla FAMMU/FAPA, Wielka Brytania jest dla „Zielonej Wyspy” odbiorcą aż 41% całego irlandzkiego eksportu żywności i napojów wartych rocznie 4,4 mld EUR. Teraz o otwarcie rynku amerykańskiego na wołowinę starają się Brytyjczycy oraz Francuzi. Brytyjczycy czekają na audyt strony amerykańskiej, z kolei Francuzi muszą dostarczyć Waszyngtonowi jeszcze dalszych informacji.