Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Zetor ładowacz czołowy ZX
2016-03-02 -
TYTANIT® Biostymulator
2012-01-13 -
BRYKIECIARKA ŚLIMAKOWA HOTTPRESS 160A
2011-03-02 -
JOHN DEERE - szyba drzwiowa seria 6000
2011-12-13 -
ŚWIETLIKI KALENICOWE, PASMA KALENICOWE
2011-11-22
Wołowina z Irlandii trafi do USA
Jak poinformowało irlandzkie ministerstwo rolnictwa, Stany Zjednoczone uznały irlandzki system kontroli świeżego mięsa za zgodny z systemem amerykańskim.

Tym samym oznacza to, że irlandzka wołowina przeznaczona do przetworzenia, i użycia w produkcji hamburgerów oraz podobnych produktów, będzie mogła trafiać na rynek amerykański. Trzeba uwzględnić fakt, że Irlandia jest pierwszym krajem, który uzyskał prawo eksportu tego rodzaju mięsa do USA. Co więcej, Irlandia była także pierwszym krajem z Unii, który uzyskał ponowne prawo eksportu mięsa wołowego (wysokiej jakości elementy, jak polędwica wołowa oraz udziec) do Stanów Zjednoczonych (styczeń 2015 r.).
Dopiero później Amerykanie otworzyli swój rynek na dostawy wołowiny z Holandii oraz Litwy. Obecnie sześć irlandzkich zakładów posiada prawo sprzedaży wysokiej jakości elementów z wołowiny na ten rynek. W zeszłym roku Irlandczycy wyeksportowali do USA ten gatunek mięsa o łącznej wartości 14 mln USD. Rozszerzenie asortymentu dostaw wołowiny do USA zostało pozytywnie przyjęte w Irlandii w obliczu niekorzystnych wiadomości związanych z Brexitem.
Jak podkreśla FAMMU/FAPA, Wielka Brytania jest dla „Zielonej Wyspy” odbiorcą aż 41% całego irlandzkiego eksportu żywności i napojów wartych rocznie 4,4 mld EUR. Teraz o otwarcie rynku amerykańskiego na wołowinę starają się Brytyjczycy oraz Francuzi. Brytyjczycy czekają na audyt strony amerykańskiej, z kolei Francuzi muszą dostarczyć Waszyngtonowi jeszcze dalszych informacji.
