Handel wołowiną z UE
Jak podała Agencja Rynku Rolnego, w okresie styczeń–listopad 2015 r. z UE wyeksportowano 544 tys. ton żywca i mięsa wołowego, tj. o 7% więcej niż w tym samym czasie 2014 r. Najwięcej wołowiny dostarczono do Turcji. Liczącymi się odbiorcami był też Liban, Hongkong, przy czym wywóz do tego kraju obniżył się o 28% w stosunku do porównywalnego okresu 2014 r., Bośnia i Hercegowina, Ghana oraz Wybrzeże Kości Słoniowej.
Przywóz wołowiny do UE w obrębie jedenastu miesięcy 2015 r. wyniósł 298 tys. ton i był o 3% niższy niż w tym samym okresie 2014 r. Ograniczeniu uległ zakup wołowiny głównie z krajów Ameryki Południowej, tj. Brazylii, Urugwaju oraz Australii i Nowej Zelandii. Nieco wyższy był z kolei przywóz z Argentyny.
Wzrost eksportu wołowiny z Polski
W Polsce, zwiększenie się krajowej produkcji wołowiny i jej konkurencyjność cenowa na rynku unijnym przyczyniły się do dalszej zwyżki wywozu mięsa wołowego. Importerami wołowiny z Polski były przede wszystkim kraje UE, m.in.: Włochy, Niemcy, Holandia, Hiszpania i Francja. Wśród krajów spoza UE, do których dostawy zwiększyły się najbardziej dynamicznie w odniesieniu do 2014 r., była Turcja, kraje bałkańskie, w tym Bośnia i Hercegowina, Słowenia, Albania, a także niektóre kraje azjatyckie jak Turkmenistan i Japonia.
Natomiast polska wołowina znajdowała nabywców w innych krajach Bliskiego Wschodu i Azji, czyli w Izraelu i Hongkongu oraz Afryki. W 2015 r. zwiększył się również wywóz przetworów wołowych, a zmalał żywca. Ocenia się, że w sumie w 2015 r. z kraju wywieziono więcej o 13% do 430 tys. ton żywca w ekwiwalencie tusz, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych.
Czytaj dalej na następej stronie...