Jak podała ekspertka, w Polsce w drugiej połowie 2013 roku eksport produktów wołowych zwiększy się najprawdopodobniej o około 2% do 168 tys. ton wobec notowań sprzed roku. Natomiast w pierwszym półroczu 2014 roku przewidywany jest wzrost do 170 tys. ton.
Z kolei w okresie od stycznia do końca sierpnia 2013 roku eksport mięsa wołowego zmniejszył się o blisko 6 tys. ton w relacji rocznej i wyniósł 178,8 tys. ton. Największe obniżki notowano w obrębie wołowiny mrożonej, której wywóz zmalał o 8 tys. ton, ze względu na niskie ceny.
Wśród głównych odbiorców polskiej wołowiny znalazły się w tym czasie Włochy (37,1 tys. ton), Niemcy (30,5 tys. ton), Holandia (29,9 tys. ton) i Hiszpania (15,7 tys. ton). Mniejsze ilości trafiły również do: Rosji (5,5 tys. ton) oraz Bośni i Hercegowiny (4,5 tys. ton) oraz niewielkie do: Afryki, Turkmenistanu i Hong Kongu.
Jednocześnie obserwowano wzrost importu bydła i cieląt, który w analizowanym okresie zwiększył się o 49% do 43,3 tys. sztuk. Import cieląt wzrósł najbardziej z Litwy – o 9,3 tys. sztuk. Z kolei zakupy bydła dorosłego na rynkach zagranicznych wzrosły o około 5 tys. sztuk. Największe ilości trafiły ze Słowacji (10,1 tys. sztuk), Rumunii (6,2 tys. sztuk), Niemczech (4,2 tys. sztuk), Danii (3,3 tys. sztuk) i Czech (2,1 tys. sztuk) - poinformowała Danuta Rycombel.