| Autor: redakcja6

Handel wołowiną w UE. Wzrost eksportu mięsa wołowego

W okresie od stycznia do października 2013 roku eksport mięsa wołowego wyniósł 238,6 tys. ton, co oznacza, że był o 3,7% wyższy niż w roku ubiegłym – podała Danuta Rycombel w styczniowym Rynku Rolnym.

Handel wołowiną w UE. Wzrost eksportu mięsa wołowego
W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 roku, cena wołowiny chłodzonej wynosiła przeciętnie 3,27 euro/kg i była zbliżona do ubiegłorocznej. Natomiast cena wołowiny mrożonej wzrosła o około 8% do 3,43 euro/kg.
 
Największy udział w eksporcie miały Włochy, Holandia, Niemcy i Hiszpania, a łączna sprzedaż z tych państw stanowiła 60% wywozu.
 
Eksport przetworów wołowych był zbliżony do poziomu z pierwszych dziesięciu miesięcy 2012 roku i wyniósł 15,3 tys. ton w wadze produktu. Z kolei sprzedaż bydła i cieląt zmalała o blisko 24% do 206,1 tys. sztuk na co największy wpływ miały niższe o około 9% ceny (283,3 euro/sztukę).
 
Według Rycombel, import wołowiny do krajów Wspólnoty w okresie od stycznia do końca października 2013 roku, ukształtował się na poziomie około 9 tys. ton i był zbliżony do poziomu z analogicznego okresu roku poprzedniego.
 
Jednocześnie zaobserwowano wzrost przywozu w obrębie bydła i cieląt, który w analizowanym okresie uplasował się na poziomie 57,4 tys. sztuk, co oznacza, że był większy o 19,7 tys. sztuk niż w tym samym czasie 2012 roku.
 
Z danych IERiGŻ wynika także, że cena w imporcie żywca zmalała średnio o około 7% i wyniosła 2,17 euro/kg żywej wagi.
 
Największe ilości cieląt sprowadzono z Litwy – 15,3 tys. sztuk, natomiast bydła ze Słowacji – ok. 13 tys. sztuk oraz z Rumunii – około 6. tys. sztuk.


Tagi:
źródło: