| Autor: redakcja1

Handel mięsem wołowym i żywcem W UE w 2013 r.

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w 2013 roku kraje Unii Europejskiej sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 334,5 tys. ton mięsa, produktów oraz żywca wołowego, a więc o 8,8% więcej niż w 2012 r. - informuje FAMMU/FAPA.

Handel mięsem wołowym i żywcem W UE w 2013 r.
Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono z Brazylii - 146 tys. ton, Urugwaju - 51,6 tys. ton i z Argentyny - 48 tys. ton. Udział tych trzech państw w imporcie ogółem do Wspólnoty wyniósł 73,4%. W analizowanym czasie zakupiono również 28,1 tys. ton tego mięsa z Australii oraz 22,3 tys. ton z USA. Import wołowiny z Nowej Zelandii wyniósł blisko 14 tys. ton, a dostawy z Namibii oraz Botswany ukształtowały się odpowiednio w granicach 11,1 tys. ton i 6,3 tys. ton. Natomiast zakup szwajcarskiego mięsa wyniósł 4,3 tys. ton.
 
W zeszłym roku państwa członkowskie Unii Europejskiej wyeksportowały łącznie 453,8 tys. ton mięsa oraz jego produktów i żywca w ekwiwalencie mięsa, co daje 10,8% spadek wobec poprzedniego roku. Dostawy na główny do niedawna rynek zbytu, czyli do Turcji zmalały aż o 95% do jedynie 5,2 tys. ton. Handel z Rosją obniżył się o 26% do 72,3 tys. ton, a wysyłki do Libanu, Norwegii i byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii spadły kolejno o 4% do 26,4 tys. ton, o 30% do 10,2 tys. ton oraz o 7% do 10,6 tys. ton.
 
Więcej tych towarów trafiło z Unii do:
  • Ghany o 42% do 40,8 tys. ton,
  • Algierii o 50% do około 26 tys. ton,
  • Hongkongu o 60% do 28,5 tys. ton,
  • Szwajcarii o 33% do 26,6 tys. ton,
  • Wybrzeża Kości Słoniowej o 36% do 21,6 tys. ton,
  • Bośni i Hercegowiny o 36% do 26,8 tys. ton,
  • Angoli o 28% do 10,6 tys. ton,
  • Izraela o 11% do 9,4 tys. ton,
  • Chin o 35% do 7,5 tys. ton.
Pomimo odnotowania szeregu spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu, Unia Europejska pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Analizując ujemny bilans wynoszący 142,4 tys. ton w handlu mięsem wołowym - świeżym, chłodzonym, mrożonym oraz konserwowanym trzeba stwierdzić, iż Wspólnota pozostaje importerem netto tego gatunku mięsa.


Tagi:
źródło: