| Autor: redakcja1

Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej w 2012 roku

Jak wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej, w 2012 roku kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie około 307 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 5,2% mniej niż w 2011 roku

Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej w 2012 roku
Głównym dostawcą wołowiny do krajów UE była Brazylia (ponad 126 tys. ton), Urugwaj (blisko 52 tys. ton) oraz Argentyna (około 52 tys. ton), przy czym udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie bliskim 75%.

Wartym podkreślenia jest, iż w omawianym czasie import wołowiny z Australii zwiększył się o prawie 17% (do ponad 21 tys. ton), a wielkość dostaw z USA obniżyła się o ponad 2% (do około 21 tys. ton). Z kolei w przypadku Nowej Zelandii odnotowano spadek o niemal 2% do poziomu 15 tys. ton. Obniżeniu uległ również wolumen importowy z Serbii (o 19% do 639 ton), Botswany (o 52% do 474 ton), ze Szwajcarii (o ponad 12% do około 5 tys. ton).

W 2012 roku kraje Unii Europejskiej wyeksportowały łącznie 519 tys. ton mięsa, produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 18,5% mniej niż w 2011 roku.
 
W analizowanym opkresie głównym rynkiem zbytu wołowiny była Turcja, ale dostawy do tego kraju obniżyły się o około 40% do 101 tys. ton. Znaczną część tego handlu stanowiło bydło (63% udział w eksporcie). Handel z Rosją zmniejszył się o ponad 29% do około 98 tys. ton. Spadły także unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Chorwacji (o 12% do około 22 tys. ton), jak również do Szwajcarii (o 26% do około 20 tys. ton). Obniżce uległ także eksport żywca oraz mięsa wołowego z Unii do Wybrzeża Kości Słoniowej (o 12% do około 16 tys. ton), Macedonii (o 10% do blisko 15 tys. ton), Bośni i Hercegowiny (o 11% do 12,1 tys. ton), Kosowa (o 29% do około 4 tys. ton) oraz do Albanii (o 17% do około 4 tys. ton).
 
Wzrost eksportu wołowiny z Unii zaobserwowano jedynie w przypadku  Norwegii (dwukrotny wzrost do około 15 tys. ton) oraz do Libanu (wzrost o 4% do około 24 tys. ton).

W tym miejscu należy jednak zaznaczyć, iż pomimo odnotowania szeregu spadków w handlu
Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami – podaje FAMMU/FAPA.


Tagi:
źródło: