Głównym dostawcą wołowiny do krajów UE była Brazylia (ponad 126 tys. ton), Urugwaj (blisko 52 tys. ton) oraz Argentyna (około 52 tys. ton), przy czym udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie bliskim 75%.
Wartym podkreślenia jest, iż w omawianym czasie import wołowiny z Australii zwiększył się o prawie 17% (do ponad 21 tys. ton), a wielkość dostaw z USA obniżyła si ę o ponad 2% (do około 21 tys. ton). Z kolei w przypadku Nowej Zelandii odnotowano spadek o niemal 2% do poziomu 15 tys. ton. Obniżeniu uległ również wolumen importowy z Serbii (o 19% do 639 ton), Botswany (o 52% do 474 ton), z e Szwajcarii (o ponad 12% do około 5 tys. ton).
W 2012 roku kraje Unii Europejskiej wyeksportowały łącznie 519 tys. ton mięsa, produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 18,5% mniej niż w 2011 roku.
W analizowanym opkresie głównym rynkiem zbytu wołowiny była Turcja, ale dostawy do tego kraju obniżyły się o około 40% do 101 tys. ton. Znaczną część tego handlu stanow iło bydło (63% udział w eksporcie). Handel z Rosją zmniejszył się o ponad 29% do około 98 tys. ton. Spadły także unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Chorwacji (o 12% do około 22 tys. ton), jak również do Szwajcarii (o 26% do około 20 tys. ton). Obniżce uległ także eksport żywca oraz mięsa wołowego z Unii do Wybrzeża Kości Słoniowej (o 12% do około 16 tys. ton), Maced onii (o 10% do blisko 15 tys. t on), Bośni i Her cegowiny (o 11% do 12,1 tys. ton), Kosowa (o 29% do okoł o 4 tys. ton) oraz do Albanii (o 17% do około 4 tys. ton).
Wzrost eksportu wołowiny z Unii zaobserwowano jedynie w przypadku Norwegii (dwukrotny wzrost do około 15 tys. ton) oraz do Libanu (wzrost o 4% do około 24 tys. ton).
W tym miejscu należy jednak zaznaczyć, iż pomimo odnotowania szeregu spadków w handlu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami – podaje FAMMU/FAPA.