W okresie od stycznia do końca maja bieżącego roku unijny eksport produktów wołowych i cielęcych wyniósł 211 tys. ton i był o 17% większy niż w zeszłym roku - informuje Agencja Rynku Rolnego.
Handel wołowiną w UE
Najwięcej mięsa wołowego i cielęcego z Unii Europejskiej wysłano do Rosji, bo 22% eksportu ogółem, Hongkongu 9% i po 7% do Liban i Ghany. Natomiast Unia Europejska importowała 131 tys. ton tego mięsa, o 5%, mniej niż rok wcześniej. Zasadniczymi dostawcami wołowiny były: Brazylia – 45% importu do UE, Urugwaj - 15%, Argentyna – 12%, oraz Australia – 10,5 %.
Handel wołowiną w Polsce
Z Polski w okresie styczeń-maj 2014 roku, wyeksportowano 144 tys. ton mięsa, żywca oraz przetworów wołowych i cielęcych. Import produktów wołowych i cielęcych osiągnął poziom 14 tys. ton, o 2 tys. ton więcej niż w ubiegłym roku.
Odnotowano dodatni bilans polskiego handlu wołowiną i cielęciną, kształtuje się on na poziomie 130 tys. ton i tym samym jest o 1% wyższy niż w zeszłym roku. W czasie pięciu pierwszych miesiącach 2014 roku saldo wartościowe wyniosło 383 mln EUR, analogicznie w roku 2013 było to 415 mln EUR.
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
Gospodarz.pl