| Autor: redakcja6

Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej (styczeń-luty 2013)

Z najświeższych danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od początku stycznia do końca lutego 2013 roku państwa członkowskie zaimportowały łącznie 50,6 tys. ton mięsa wołowego, jego produktów oraz żywca. Oznacza to 14,6% zwyżkę wobec analogicznego okresu 2012 roku.

Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej (styczeń-luty 2013)
Najwięcej tego gatunku mięsa przywieziono z:
  • Brazylii – ponad 23 tys. ton
  • Urugwaju – 8,7 tys. ton
  • Argentyny – ponad 7,5 tys. ton
  • Australii – ponad 3,5 tys. ton
  • Stanów Zjednoczonych – 3,1 tys. ton
  • Nowej Zelandii - 1,9 tys. ton,
przy czym spośród powyższych państw poziom dostaw zmniejszył się z USA i Nowej Zelandii o odpowiednio 2% i 18,5%.
 
Z kolei eksport mięsa, żywca i produktów wołowych kształtował się na poziomie 65,5 tys. ton, czyli o 10,1% niższym niż w pierwszych dwóch miesiącach 2012 roku.
 
Głównymi rynkami zbytu, na które zanotowano spadek wywozu, były:
  • Rosja – 11 tys. ton, spadek o 13,4%
  • Turcja – 2 tys. ton, spadek aż o 86%
  • Chorwacja – 1,8 tys. ton, spadek o 38%
  • Była Jugosławiańska Republika Macedonii – 1,3 tys. ton, spadek o 18,3%
  • Bośnia i Hercegowina – 1,8 tys. ton, spadek o 3,9%
  • Kosowo
  • Albania.
Natomiast większe ilości tych towarów wobec I-II 2012 roku wywieziono do:
  • Szwajcarii – 3,3 tys. ton, wzrost o 17,4%
  • Norwegii – 2,7 tys. ton, wzrost o 0,5%
  • Libanu – 3,1 tys. ton, wzrost o 89,5%.
 
Niemniej jednej pomimo wielu spadków w eksporcie wołowiny z Unii Europejskiej, kraje Wspólnoty pozostały eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz jego żywcem.


Tagi:
źródło: