Najwięcej tego gatunku mięsa przywieziono z:
-
Brazylii – ponad 23 tys. ton
-
Urugwaju – 8,7 tys. ton
-
Argentyny – ponad 7,5 tys. ton
-
Australii – ponad 3,5 tys. ton
-
Stanów Zjednoczonych – 3,1 tys. ton
-
Nowej Zelandii - 1,9 tys. ton,
przy czym spośród powyższych państw poziom dostaw zmniejszył się z USA i Nowej Zelandii o odpowiednio 2% i 18,5%.
Z kolei eksport mięsa, żywca i produktów wołowych kształtował się na poziomie 65,5 tys. ton, czyli o 10,1% niższym niż w pierwszych dwóch miesiącach 2012 roku.
Głównymi rynkami zbytu, na które zanotowano spadek wywozu, były:
-
Rosja – 11 tys. ton, spadek o 13,4%
-
Turcja – 2 tys. ton, spadek aż o 86%
-
Chorwacja – 1,8 tys. ton, spadek o 38%
-
Była Jugosławiańska Republika Macedonii – 1,3 tys. ton, spadek o 18,3%
-
Bośnia i Hercegowina – 1,8 tys. ton, spadek o 3,9%
-
Kosowo
-
Albania.
Natomiast większe ilości tych towarów wobec I-II 2012 roku wywieziono do:
-
Szwajcarii – 3,3 tys. ton, wzrost o 17,4%
-
Norwegii – 2,7 tys. ton, wzrost o 0,5%
-
Libanu – 3,1 tys. ton, wzrost o 89,5%.
Niemniej jednej pomimo wielu spadków w eksporcie wołowiny z Unii Europejskiej, kraje Wspólnoty pozostały eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz jego żywcem.