Największe ilości wołowiny sprowadzono do Unii z Brazylii, bo aż 34,4 tys. ton, a także z Urugwaju – 10,9 tys. ton oraz z Argentyny – 8,8 tys. ton. Udział tych trzech krajów w przywozie do Unii wyniósł 72,8%.
W okresie od stycznia do końca marca 2014 roku zaimportowano także 7,1 tys. ton wołowiny z Australii i 5,6 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Natomiast import tego mięsa z Nowej Zelandii ukształtował się na poziomie 3,4 tys. ton, a ze Szwajcarii wyniósł 1,4 tys. ton.
Z kolei w pierwszym kwartale bieżącego roku państwa członkowskie Unii Europejskiej wyeksportowały 112,4 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca, co oznacza wzrost o 10,5% niż w analogicznym okresie 2013 roku.
W analizowanym okresie handel krajów Wspólnoty z Rosją zwiększył się o 35,3% do 21,4 tys. ton, natomiast wysyłki do Bośni i Hercegowiny, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii oraz do Szwajcarii wzrosły odpowiednio o 67,5% do około 7 tys. ton, o 7,3% do 2,4 tys. ton oraz o 11,4% do 6,3 tys. ton.
Najwięcej produktów wołowych trafiło z Unii Europejskiej na teren Wybrzeża Kości Słoniowej, gdzie odnotowano wzrost o 18,8% do 5,9 tys. ton, a także do Kosowa – wzrost o 57% do 1,3 tys. ton, a także do Albanii – wzrost o 16,6% do 665 ton.
Spadek wysyłek odnotowano natomiast do Turcji, gdzie wyniosły one zaledwie 609 ton. Obniżeniu uległ także eksport do Norwegii – o 76,7% do 921 ton, Libanu – o 1% do 6,5 tys. ton oraz do Ghany – o 8,5% do 7,8 tys. ton.
Ponadto w analizowanym okresie Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywcem. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans, który wyniósł -29,9 tys. ton w handlu mięsem wołowym, należy podkreślić, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.