Wzrost produkcji będzie stymulowany m.in. przez wysokie ceny wołowiny na świecie, odradzające się zapotrzebowanie na wołowinę w sieciach HoReCa po pandemii oraz prognozy rozwoju produkcji na rynkach u części największych globalnych producentów, m.in.: w Australii - wzrost o 9% do 2,1 mln ton, Brazylii - o 3,7% do 9,9 mln ton, Meksyku - o 1,4% do 2,2 mln ton i Chinach - o 1,7% do 7,1 mln ton.
W Stanach Zjednoczonych produkcja prawdopodobnie utrzyma się na poziomie z 2021 r., tj. 12,7 mln ton, a zmniejszy się w Argentynie - o 1,3% do 2,96 mln ton i Unii Europejskiej - o 1,7% do 6,8 mln ton.
Spadek produkcji wołowiny w UE potwierdzają dane Komisji Europejskiej, która w krótkoterminowej prognozie z lipca 2022 r. szacuje, że w 2022 r. produkcja wołowiny w UE-27 może wynieść 6,85 mln ton, a więc mniej o 0,5% niż w 2021 r. Będzie to efekt m.in. redukcji o 1% do 75,7 mln szt. pogłowia bydła w UE w grudniu 2021 r. oraz wysokich cen pasz i nośników energii.